Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η βία ΔΕΝ χωράει στον αθλητισμό



Παρακολουθείς ένα φιλικό αγώνα μπάσκετ. Ένα ματς προετοιμασίας απέναντι σε δύο ελληνικές ομάδες. Μόνο το θέαμα μπορεί αν επικρατήσει και ο κόσμος να φύγει χορτασμένος από για το σπίτι του. Πάλι όμως κέρδισε η βία. Το χθεσινό παιχνίδι Παναθηναϊκού- Πανιωνίου δεν θα ξεχαστεί εύκολα( δυστυχώς). Ο λόγος η … κλοτσοπατινάδα Διαμαντίδη- Μπαντή, που αν δεν είχαν επέμβει οι ψυχραιμότεροι, τότε θα είχαμε χειρότερα αποτελέσματα. Εντάξει θα πει κάποιος τελείωσε , ένα ατυχές συμβάν ήταν. Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση και μάλιστα πάντα στα ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες συμβαίνει κάτι αρνητικό.

Μα τι θέλει επιτέλους ο φίλαθλος; Να δει θέαμα ή να κάνει το γήπεδο αρένα ; Γιατί αμαυρώνει αυτό που αγαπάει ; Είναι κρίμα ο κάθε αθλητής να κινδυνεύει σε κάθε αγώνα που δίνει ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Και στην Ελλάδα  αλλά και στο εξωτερικό τα πράγματα αγριεύουν αντί να καλυτερεύουν. Πέτρες, πλακάκια , μπουκάλια από ουίσκι, κινητά ( ! ), ακόμα και κεφάλι γουρουνιού( όσοι θυμούνται το περιστατικό με το Φίγκο και τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα καταλαβαίνουν). Έχουν επιστρατευτεί από τους οπαδούς. Πιστεύω μάλιστα ότι ελάχιστοι από αυτούς έχουν ιδέα του τι σημαίνει αθλητισμός και τα ιδεώδη που τον κατακλύζουν . Απλώς ξεσπούν μέσα στο γήπεδο, χωρίς να έχουν τη νοημοσύνη ότι θέτουν σε κίνδυνο και τη δική τους ζωή και των αθλητών. Ο έλεγχος μάλιστα παραείναι απλός και έτσι περνούν πολύ εύκολα όλα τα φονικά όπλα, αλλά δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που και οι πρόεδροι συλλόγων επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις, δίνοντας ακόμα και οι ίδιοι τις χορηγίες για αγορά βαρελότων και καπνογόνων! 
  Το κακό είναι ότι πλέον και ο αθλητής ξεφεύγει πιο εύκολα. Αναρίθμητα περιστατικά καυγάδων και διαμαχιών. Εντάξει η ένταση είναι μεγάλη και τα όρια λεπτά, αλλά αυτός αποτελεί το παράδειγμα για όλους και με την κίνηση του επηρεάζει αρκετό κόσμο. Πώς γίνεται ο φίλαθλος να μην παρασύρεται άμα βλέπει και τον αθλητή να χάνει τον έλεγχο ; Εκεί πρέπει να δείξουν ψυχραιμία και να μπορέσουν να πνίξουν το θυμό τους. Δύσκολο μεν , αλλά όχι ακατόρθωτο. Ο Μιχάλης Σηφάκης το 2009 έδειξε απίστευτη ψυχραιμία και υποδειγματική συμπεριφορά , όταν ο οπαδός του Ηρακλή μπήκε χαλαρός μέσα στο γήπεδο και τον
έβριζε χυδαία.


Ο κίνδυνος να εμφανιστεί ένα νέο Χέιζελ δεν είναι καθόλου μικρός. Το μυαλό του Έλληνα και ξένου αθλητή- οπαδού πρέπει να αλλάξει ριζικά. Αλλιώς το πρόβλημα θα διογκωθεί και δεν ξέρουμε που θα φτάσει.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου