Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Από τον φόβο του διπλού στην ευρωπαϊκή καταξίωση


Την Τετάρτη ο Ολυμπιακός πέτυχε μία τεράστια νίκη απέναντι στην Άντερλεχτ με 3-0, πετυχαίνοντας ένα ακόμα διπλό. Ολυμπιακός και διπλό βέβαια ήταν… βίοι παράλληλοι, καθώς οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν με κανέναν τρόπο να καταφέρουν παλαιότερα χρόνια να φέρουν την πολυπόθητη εκτός έδρας νίκη . Πώς έφτασε όμως ο Ολυμπιακός να πάει στο Βέλγιο, να κάνει τη νίκη με 3-0 και να ξαναμπεί στο κόλπο της πρόκρισης? Από πού άντλησε το θάρρος να ένα τέτοιο αποτέλεσμα και μάλιστα χωρίς να είναι καλύτερος( ζορίστηκε πολύ στο πρώτο ημίχρονο από τους πρωταθλητές Βελγίου) ; Όλα ξεκίνησαν  σε μια μεγάλη νίκη απέναντι στη Βέρντερ , που κατάφερε να βγάλει από τον Ολυμπιακό το πνεύμα του νικητή εκτός από την Ελλάδα και στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Ο Τάκης Λεμονής, που υπηρέτησε δύο φορές στον πάγκο του Ολυμπιακού από το 2001 μέχρι το 2002 και από το 2006 μέχρι το 2008, ήταν η θρυαλίδα για την επανάσταση του Ολυμπιακού. Αρχικά είχε διαδεχθεί τον Γιάννη Μαντζουράκη και έφυγε λόγω κακών αποτελεσμάτων, ενώ στην δεύτερη θητεία του παραξένεψε ο λόγος για τον οποίο απομακρύνθηκε από το πόστο
toyυ προπονητή. Θα μείνει στο μυαλό των Ολυμπιακών για τη δεύτερη θητεία του, που συνοδεύτηκε από εκείνη την μεγάλη πορεία του Ολυμπιακού, καθώς οδήγησε τους ερυθρόλευκους στην φάση των ‘’16’’ μετά το 1998. Η πρόκριση συνοδεύτηκε από τα πρώτα διπλά στη φάση των ομίλων του Champions League, καθώς νίκησε τη Βέρντερ Βρέμης και τη Λάτσιο στη Γερμανία και την Ιταλία αντίστοιχα.
  Τριάντα φορές( 5 ισοπαλίες, 25 ήττες, καμία νίκη) απέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά η 3η Οκτωβρίου του 2007 ήταν η μοιραία νύχτα. Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή και να φύγουν νικητές με 3-1 από τη Γερμανία αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ, με τα τέρματα των Στολτίδη, Πατζατζόγλου και Κοβάσεβιτς. Το δεύτερο μπαμ ακούστηκε στην Ιταλία, όπου οι Πειραιώτες, πάλι με ανατροπή, νίκησαν 2-1 την Λάτσιο με σκόρερ τους Γκαλέτι και Κοβάσεβιτς .
Η ζημιά θα μπορούσε να γίνει και στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, αλλά ο Ίκερ Κασίγιας κράτησε όρθια την Ρεάλ και απέτρεψε τους ερυθρόλευκους από μια ακόμα μεγάλη έκπληξη, παρόλο που έπαιζαν με 10 παίχτες.(ήττα με 4-2 ). Ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος και συνέχισε στους 16 απέναντι στην αγγλική Τσέλσι, από την οποία αποκλείστηκε( 0-0 στην Ελλάδα και 3-0 στην Αγγλία).
 
 
Εκείνη η χρονιά γέννησε στον Ολυμπιακό το πνεύμα του νικητή και έβγαλε από πάνω του την μιζέρια για την Ευρώπη και το άγχος που τον κυρίευε σε κάθε ευρωπαϊκό ματς, εδικά εκτός έδρας. Κάτι που φάνηκε και τα επόμενα χρόνια. Τη σεζόν 2008-2009 συμμετείχε στο κύπελλο Uefa και μπορεί να μην προχώρησε αρκετά, καθώς ηττήθηκε από την Σεντ Ετιέν 2 φορές( με 1-3 και 2-1) , αλλά διέσυρε με 5-1 την Μπενφίκα και 4-0 τη Χέρτα στην έδρα του, ομάδες ιδιαίτερα δυνατές( ειδικά οι Πορτογάλοι). Με προπονητή τότε τον Ισπανό Ερνέστο Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός έδειξε μερικά δείγματα εξαιρετικού ποδοσφαίρου , που θα βλέπαμε σερ καλύτερο βαθμό τα επόμενα χρόνια.
 
 
 
 
Μετά από ένα χρόνο διαλείμματος, επιστροφή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όπου ο Ολυμπιακός απέναντι σε Άρσεναλ. Άλκμααρ και Σταντάρ Λιέγης έρχεται 2ος και συνεχίζει για 2η συνεχόμενη φορά στην επόμενη φάση. Οι 3 νίκες στην έδρα του του χαρίζουν το εισιτήριο της πρόκρισης σε συνδυασμό με την ισοπαλία με την Άλκμααρ εκτός έδρας. Μπορεί να έρχεται αυτή τη φόρα το διπλό, αλλά ο Ολυμπιακός, σε μια δύσκολη χρονιά με συνεχόμενες αλλαγές προπονητών, καταφέρνει να ανταπεξέλθει. Στους 16 αντιμετώπισε τη γαλλική Μπορντό και παραλίγο να κάνει το θαύμα , ισοφαρίζοντας στην Γαλλία και κάνοντας  θρίλερ το ματς, αλλά δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση των Γιρονδίνων.( 0-1 ήττα στην Ελλάδα, 2-1 ήττα στην Γαλλία).
 
 
 
Μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι ερυθρόλευκοι επιστρέφουν και για λίγο δεν περνούν στην επόμενη φάση , όπου το γκολ του Βαλμπουενά στο… ύποπτο παιχνίδι Ντόρντμουντ- Μαρσέιγ τους αφήνει έξω από την επόμενη φάση. Ίσως η καλύτερη χρονιά που πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός , καθώς παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο και κάνει μεγάλες νίκες απέναντι στην Άρσεναλ και στην Ντόρντμουντ με 3-1, ενώ ένα ακόμα διπλό έρχεται στη Γαλλία με 0-1 απέναντι στην Μαρσέιγ. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο Europa League, όπου έφτασε μια ανάσα από τους ‘’8’’ αλλά το γκολ του Ντέβιτς έδωσε την πρόκριση στη Μέταλιστ. Είναι πλέον εμφανές ότι ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα στην Ευρώπη.
 
 
 
Νέα χρονιά , και το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει χάσει σημαντικές μονάδες. Η πορεία είναι και πάλι καλή, πάλι 9 βαθμοί και δυστυχώς πάλι 3η θέση, πίσω από Άρσεναλ και Σάλκε. Το μεγάλο διπλό στο Μονπελιέ ( 1-2 με Τοροσίδη και Μήτρογλου) δεν ήταν αρκετό για τον Ολυμπιακό, που κρατάει και τη νίκη απέναντι στους κανονιέρηδες με 2-1 στο Γ. Καραϊσκάκης. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει στο Europa League, αλλά είναι ανέτοιμος και έτσι έρχεται φυσιολογικά ο αποκλεισμός από τη Λεβάντε με συνολικό σκορ 4-0( 3-0 στην Ισπανία, 0-1 στην Ελλάδα).
 
 
 
Το φετινό διπλό στην Άντερλεχτ και η πολύ καλή προσπάθεια στο ματς της πρεμιέρας δίνουν την ευκαιρία στους ερυθρόλευκους να ελπίζουν για ανάλογη συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι πλέον εκείνος είναι εφιάλτης για τις αντίπαλες ομάδες και όχι η Ευρώπη για τον Ολυμπιακό.
 
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου